Kunst met een vleugje (Zee)Zout

Expositie

 "TUSSEN HEMEL EN AARDE"   

Wanneer:     zaterdagmiddag 11 juni t/m vrijdagochtend 24 juni 2016  

Waar:           Kunsthal ZOUT en Atelier BikArt  

                    Schilderweg 194, 1791 LP Den Burg

                    Open van 10:00 tot 16:00

  

Tijdens Lange Juni,  de cultuurmaand van Texel,  tonen Kunsthal ZOUT en Atelier Bik-Art de grafische werken van Ineke en Margot Bik. Natuur, textuur en emotie zijn elementen die de schilderijen en foto’s van beide zussen kenmerken.  

Tussen Hemel en Aarde is voor de Texelse Margot tevens een hommage aan haar vroeg overleden zuster, waarvan het werk nog niets heeft ingeboet aan de overweldigende kracht die ervan uitgaat.


INEKE BIK (1945 - 1994)Ineke Bik (1945-1994) had haar atelier in Schoorl, was lid van De Ploegh in Amersfoort en het Kunstenaars Centrum Bergen. Haar abstracte werken zijn intens, ruimtelijk en rijk aan emoties. Vitaliteit en dynamiek kenmerken de penseelvoering, waarbij landschap (zand, akkers, structuren) en vergankelijkheid (fossielen, scherven, schelpen) steeds terugkerende thema’s zijn. Soms zichtbaar, als symbolen die een verbinding tussen hemel en aarde, heden en verleden tot stand brengen.Foto impressie expo Kunsthal ZOUT: 

 

Ineke Bik (1945 -1994)

Na het vroege grafische werk ontstond een groot oeuvre aan bijzondere kleurrijke schilderijen, groot en gedurfd geschilderd. Een serie van deze werken is momenteel te bezichtigen in de kunsthal ZOUT onder de titel “Introspectie”. Omdat haar vroegere werk vaak uitsluitend emotioneel tot stand kwam heeft ze hier bewust vooral heel nadenkend geschilderd. Ze heeft ze op de grond gemaakt, niet op een ezel, waardoor ze er heel direct en sterk bij betrokken raakte. In deze serie heeft ze het verstand voorrang gegeven aan emotie. In haar latere werk (ook te zien in de Kunsthal ZOUT) heeft ze beide, emotie en verstand, weer kunnen combineren. Meer dan 30 schilderijen van Ineke worden momenteel in kunsthal ZOUT getoond.

  

Beschouwers van haar werk zullen van haar werk onder de indruk zijn en er nieuwe inspiratie en energie uit putten. Dit is Ineke’s talent: voorbij de eigen grenzen anderen een nieuw perspectief bieden. Immers: “Een goed schilderij is de maker voorbij”


MARGOT BIK (1947) 

Margot Bik (1947) heeft haar atelier BikArt op Texel en is lid van kunstenaarsvereniging Zout Texel. Het neerzetten van emotie en het onzichtbare zichtbaar maken zijn de thema’s in de portretten en natuurfoto’s van Margot. Door focus op detail ontstaat een boeiend proces van vervreemding en abstrahering van de werkelijkheid.  http://www.bikart.nl


 

 

 

foto impressie kunsthal ZOUT:

 

 

 

 

Margot Bik (1945)

Het werk van Margot dat momenteel in de kunsthal ZOUT te zien is onderscheidt zich in drie onderdelen. De grote schilderijen opgebouwd met gemengde technieken illustreren ook haar durf landschappen en gebeurtenissen zonder voorwaarden op het doek te zetten. Dit resulteert in zeer boeiend werk. Haar verfijnde portretjes vertegenwoordigen weer een geheel andere kant van haar oeuvre. De emoties verscholen in de mens worden zichtbaar gemaakt op heel subtiele wijze. Daarnaast wordt ook haar fotografisch werk getoond. Hier probeert zij het onzichtbare zichtbaar te maken door vaak in negatieven te werken of door de oorspronkelijke kleur te veranderen. Er treedt dan een vervreemding op ten aanzien van het oorspronkelijke beeld. Dit proces wordt boeiend weergegeven door een diapresentatie en de aanwezige foto expositie. 

  

Kunsthal ZOUT is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.